Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Bygningsplater

Standardstørrelsen på alle bygningsplater er 244 cm × 122 cm. De er laget slik at de skal passe rett inn i standard takhøyde, som er 240 cm. Det finnes flere ulike typer, og de har hver sine kjennetegn og egenskaper. Gips-, kryssfiner-, OSB- og lamellplater er de bygningsplatene med lavest forbruk av giftig lim, og dermed det mest bærekraftige valget når det gjelder bygningsplater.

Kryssfinerplater 

Kryssfinerplater kommer i mange tykkelser og med ulike tretyper i de ytterste finerlagene. Et finerflak er en tynn skive tre (0,5–4 mm tykk) som er høvlet i store stykker. Platene lages ved at finerflak blir presset sammen med lim på tvers av hverandre i flere lag. Vi har for eksempel trelags, femlags og sjulags finerplater. De materialene du ikke ser, er av et rimeligere slag enn topplaget. Kryssfiner er svært stabilt mot fuktighet, siden den vanligvis trekker seg tilbake til opprinnelig form når den tørker. På bad må det brukes marinfiner, som er limt med lim som tåler fuktige rom. Treet blir likevel misfarget dersom det kommer i direkte kontakt med vann. Marinfiner brukes vanligvis til båter, men kan også brukes i interiør på land. 

 
Toalettet hos Food Story i Oslo har alle vegger og skapdører i kryssfiner. Detaljbildet viser hvordan endekanten i kryssfiner kan brukes dekorativt med sine striper.

Sponplater

Sponplater bruker vi vanligvis som basis under andre materialer. De lages av trespon som er presset sammen og limt. Platene kommer i ulike tykkelser. Noen er laget av fin småspon, på andre kan vi se hele sponkrøllen som er presset ut. En del av dem kalles OSB-plater. Produksjon av sponplater gir minimalt med avfall, men platene inneholder mye limstoff som avgir giftige gasser. Unntaket er OSB-platene, som blir produsert med lim som ikke avgir giftige gasser.

 
Til venstre ser du en OSB-plate før den blir limpresset. Bildet til høyre viser den ferdig presset.

Trefiberplater

Trefiberplater er pulverisert eller fibrert tre som presses sammen med lim. Produksjonen av dette materialet tar i bruk alt trevirke, og det blir lite avfall. MDF, «medium density fiberboard», er en spesiell type fiberplate som er svært mye brukt til produksjon av møbler, kjøkkeninnredning og som bygningsplate. Den har en glatt overflate som kan males eller lamineres direkte. De er også gode å bruke til å frese profiler i. Trefiberplater tåler dårlig fuktighet, de sveller opp ved kontakt med vann og må derfor alltid overflatebehandles. MDF fås også i riflet form og kalles da bøyelig MDF. Slike plater kan brukes til å lage buete vegger. Trefiberplater avgir giftige gasser etter limet som er brukt, og de regnes som et miljøbelastende produkt. Flere land anbefaler å ikke bruke platene. For å unngå avgassing fra MDF i hjemmet må MDF-platen forsegles med lakk eller tett maling på alle kanter.

  
Fuktskadet MDF-plate.
 


Filmen viser en spesiell type kryssfinerplate med innmat av trefiber som enkelt kan bøyes. Brukes til speiselle konstruksjoner og som forskaling til f.eks runde søyler.
 

Gipsplater

Gipsplater er et dødt materiale. Det vil si at platene ikke lever og dermed heller ikke beveger seg i varme eller fuktige omgivelser, de er formstabile. Gips er et rent naturprodukt. Gips inneholder ikke miljøskadelige gifter, og det er ikke påvist noen avgassing i norske plater. Platene består av gips dekket av et tynt lag papp på hver side. De er enkle å bearbeide og raske å dele. Du kan bruke tapetkniv for å skjære dem til. Gipsplatene må stripses, det vil si at vi må feste papirremser i skillet mellom to gipsplater, og det er en stor sparklejobb knyttet til platene før de er klare til å males eller tapetseres.

Dessverre skades gipsplatene lett siden de bare er beskyttet av et tynt lag papp. Generelt tåler de mye mindre enn andre bygningsplater, får lett hjørneskader og kan ikke skrus for mye i. Skal du henge noe opp ps demper og absorberer lydbølger bedre enn for eksempel de ulike treplatene beskrevet foran. På vegger bruker vi ofte en kombinasjon av gips- og treplater for å dobbelisolere lyd og også få et bedre skruefeste.

 

Lamellplater 

Lamellplater kalles også møbelplater eller sperreplater. De består av et lag finer på hver side og rimelige heltres lameller limt løst sammen i ulik fiberretning i midten. Lamellplater brukes mye til hylleinnredning dersom hyllene ikke skal tåle for stor tyngde. Et annet bruksområde kan være som dørblad den delen av døren som beveges når du åpner døren. Lamellplatene varierer mye i kvalitet, avhengig av massetettheten, limtypen og finerkvaliteten. Platene kommer i tykkelser fra 12 mm, det vanligste er 20–25 mm.

Du kan også få lameller satt sammen uten finerplater. Da brukes gjerne finert tre, og det hele limes tett sammen til såkalte limtre- eller hobbyplater. Slike plater blir mye brukt som benkeplater på kjøkkenet. Limtre kan bøyes under trykkbehandling og blir brukt ved produksjon av møbler med bøyd trevirke.

Melamin- og laminatplater 

Melamin- og laminatplater består ofte av kryssfiner-, MDF- eller sponplater med et lag høytrykkslaminat eller melamin, som er et plastmateriale, i toppsjiktet. Melamin brukes til hylleplater, kjøkkenbenker og bordplater, mens laminat brukes til gulv. Melamin og laminat etterlikner ofte tre, stein og andre materialer. På nyere produkter kan det være vanskelig for et uøvd øye å se forskjellen, men du ser det lettest i enden av platen. Vær oppmerksom når du velger benkeplater til kjøkken. Ettersom det kan bli knivskader i benkeplaten, må innmaten i laminatplaten tåle fuktighet. Det finnes MDF- og sponplater som er behandlet for å tåle fuktighet bedre, men det vil alltid være en viss risiko med tre.


En typisk benkeplate til kjøkken med belegg av laminat.

Membran- og våtromsplater

Både membran- og våtromsplater brukes på våtrom. Dette er plater du kan flislegge direkte på. Membranplatene er damptette, og våtromsplatene blir det når du dekker dem med noen lag smøretett membran. Platene er laget av en type plastmaterialer, de er svært lette i vekt, enkle å bearbeide, formstabile og varmeisolerende. Platene brukes både som isolasjonsmateriale i vegger på våtrom og til innbygging av badekar, skillevegger og annet.


Membranplate

Migrated