Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Glass

Vanlig glass er en blanding av sand, soda og kalk som blir smeltet sammen og deretter avkjølt. Nytt glass er i stadig utvikling både når det gjelder mulige størrelser, buet glass, glass med UV-filter, selvrensende glass og smarte glass som kan endre karakter fra klar til opal. Som nevnt blir glassfiber også brukt sammen med betonger et byggemateriale som lages ved å blande sement og vann med sand, stein og tilsetningsstoffer. Sementen reagerer kjemisk med vannet. Prosessen kalles hydratisering, og resultatet blir betong. for å skape gjennomsiktig betong, eller sammen med epoksy til å støpe båter og møbler. I fiberoptikk er det glassfiber som brukes til å lede lys. Glassfiber er pulverisert glass. 


Filmen viser hvordan industriglass lages.

Opprinnelig ble glassvinduer formet av munnblåste glassbobler som ble åpnet og rotert rundt og rundt til de ble til en flat skive, og deretter skåret til rektangler. Dette kronglasset kom i ulike kvaliteter, fra flaskebunnsvinduer til vindusglass der du bare så vidt kan skimte det repeterende sirkelmønsteret gjennom glasset. Sylinderglass var munnblåste glassylindere som ble kjølt ned før de ble splittet og flatet ut under oppvarming. Også i sylinderglass kan du se den håndverksmessige kvaliteten gjennom uregelmessigheter i tykkelse og små luftbobler. Opplevelsen av å bo med originale munnblåste glass er noe mange blir svært glad i. Dessverre er dette enkeltglassvinduer uten isolasjoner et stoff som brukes for å hindre at lyd , varme og fuktighet trenger gjennom et bygningselement. Brukes også rundt strømledninger slik at disse ikke leder strøm , noe som gjør at mange bytter dem ut. De munnblåste glassene ble satt inn i tresprosser, eller de stod sammen mellom myke blytråder for å kunne tette store vindusflater. Dette kalles blyglassvinduer, og de er ofte kombinert med glassmalerier.


Her ser vi en kombinasjon av blyglassvindu der det er benyttet farget kronglass.


Filmen viser hvordan munnblåst sylinderglass lages.

Sikkerhetsglass

Til glassbord, glassvegger eller rekkverk i glass kan du ikke bruke vanlig glass. Der det er fare for å sparke inn glasset, falle i glasset eller fare for hærverk, må du bruke sikkerhetsglass. Vi har flere typer sikkerhetsglass. Herdet glass er kjemisk behandlet glass som tåler mer av både trykk og varme. Laminert glass består av to glassflater med et lag folie eller armering, stålvaier, imellom. Laminert glass kan også legges på gulv dersom du vil se gjennom gulvet til neste etasje eller til små utstillinger som er lagt under glasset.


Filmen viser kreativ bruk av herdet glass.


Når laminert glass blir knust, henger det likevel sammen ved hjelp av laget som ligger mellom de to glassflatene.

Behandlet glass

Glass kan også behandles med etsing eller sandblåsing for å oppnå en frostet effekt. Det kan være fint når du ønsker lyset inn, men ikke vil ha innsyn. Glassbyggestein er blokker av tykt glass, tette eller hule. De kan fås i ulike farger, mønstre og størrelser, og de sender lyset igjennom, men forvrenger utsikten. Glass er ikke helt fargeløst, og når du bruker mye glass, må du være oppmerksom på den grønne fargetonen. Overflaten i sandblåst glass er grov etter sandblåsing, mens etset glass har en enkel, silkematt overflate som kan rengjøres.


Filmen viser hvordan en verandadør enkelt kan etses.


Filmen viser på enkel måte hvordan sandblåst glass ser ut.


Glassbyggestein med leddioder inkorporert i glasset bærer lysfargen godt.

Migrated