Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Hardplast

Hardplast (herdeplast) formes ved trykk, varme og/eller bruk av en type herder. Når plasten først er formet, kan den ikke omformes. Plasten er hard, den smelter ikke og kan derfor ikke resirkuleres. Valset folie, epoksygulv, melamin-, laminat- og vinylbelegg består alle av ulike typer hardplast. 

Ulike sorter hardplast

Vinyl

Vinylbelegg til gulv kommer som homogent eller sjiktdelt belegg. Et homogent vinylgulv har plast tvers igjennom. Det brukes i våtromrom som inneholder vannrør, som kjøkken, bad , vaskerom osv., sveises på plass og fungerer i tillegg som membrantynt belegg. Det sjiktdelte vinylbelegget brukes i andre rom og består av ulike materialer i to eller flere lag. De har en bakside av jutestrie, glassfibervev, kork eller skumplast. Vinylgulv kan ha mønsterfolie dekket av et lag PVC. Overflaten blir ofte matt etter en tid, og den har lett for å ripe. Vinylgulvets rimelige pris, enkle renhold og imitasjon av virkelige materialer har gjort det til et populært valg hos mange.

Laminat, melamin 

Laminatplater har et tykkere lag hardplast enn det melaminplater har. Vi bruker gjerne laminat i det øverste laget av en benkeplate, mens melamin ofte brukes som det ytterste laget på skapdører. 

Folie

Folie er tynt som tapet og brukes gjerne i interiør der det er behov for materialer som ser ut som for eksempel treverk, men som ikke veier noe. Slik som i fly og tog. Butikker bruker også ofte folie, både i ensfargede flater eller med påtrykk. Folie er ellers et genialt materiale for sjablongmaling av store og små flater.

  
Folie brukt til sjablongmaling.

GUP

Glassfiber blandes ofte med hardplast og kalles GUP (glassfiberarmert umettet polyester). GUP brukes mye til møbler og har fordeler som lav vekt, god styrke og bestandighet. Støping av glassfibermøbler gir store designmuligheter.

Kompositt 

Kompositt er gjerne en blanding av glassfiber og hardplast. Brukes til å støpe innredning og benkeplater med inkorporerte servanter. 

Migrated