Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Fliser

Keramiske fliser keramiske plater i ulike størrelser, farger og mønster. Brukes til å dekke bygningselementer som gulv og vegger kan brukes med eller uten glasur. Glasuren leveres gjennomsiktig eller i farger, og det finnes mange farger å velge mellom. Flisene dyppes i flytende glasur før de brennes i ovnen. Den størknete glasuren gir flisene solid beskyttelse. Vær oppmerksom på at mørke, dype farger kan gi litt dårligere slitestyrke enn lyse farger. Glaserte keramiske fliser er solide, lette å rengjøre, flekk- og varmeresistente og mer eller mindre vanntette. Der det kreves vanntetthet, bruker vi likevel alltid membrantynt belegg under for å sikre mot lekkasje, for det kan alltids lekke vann gjennom dårlige fuger. Fugene er massen som ligger mellom to fliser.


Filmen tar for seg hvordan du kan velge riktig flis til den bruk de skal utsettes for.

Fliser kan brukes på vegger, gulv, i vinduskarmer, rundt peisinnsatser, benke- og bordplater. Gulvfliser er vanligvis hardere og tykkere enn veggfliser. Derfor kan du bruke gulvfliser på vegg, men ikke omvendt. Da er det fare for at flisene sprekker under vekten av deg. Gulvflisene er også mindre porøse og har en mer slitesterk overflate. Gulvfliser som skal plasseres i våtromrom som inneholder vannrør, som kjøkken, bad , vaskerom osv., kjøkken, bad, entré eller utendørs, bør ha en grovere overflate som ikke blir glatt når det søles vann på dem. Velger du likevel nokså glatte fliser til gulvet, kan du ved å velge små fliser bruke fugene som sklidempere. Dess mindre flisstørrelse, dess flere fuger.


Flis limes direkte på betonggulvet.

Det finnes flere sorter keramikk. Typiske lettbrente og tørrpressede fliser er fajanse eller kakelfliser (kalles også Majolika) fliser og Biocotttura. Disse flisene er glaserte veggfliser som fås i en rekke farger og som absorberer mer enn 10 % vann. Biocottura er dobbelbrent. Fajanse har hvit flisbunn. Kakel eller majolika (spansk) har rød flisbunn. En typisk lettbrent og våtpresset flis er terracotta (kalles også cottofliser). Finnes både i glasert og uglassert, rustikk, tidløs karakter og stor variasjon i vannopptak. Marokkanske Zelliges fliser er håndlagde terracotta fliser.
Filmen viser hvordan de lages:

Typiske hardbrente og tørrpressede fliser er porcellanato og granito. Disse absorberer mindre enn 0,5% vann, og er ekstremt slitesterke. Kan brukes overalt og finnes både som glasert, halvglasert og uglassert. Uglassert kan disse poleres ettersom de er såpass fine i strukturen. Monocotttura (mono fordi den glaseres og brennes i én omgang) er en annen type. Denne absorberer mindre enn 3 % vann og finnes både som glasert og uglasert gulv- og veggflis (ikke offentlige gulv). En typisk hardbrent og våtpresset flis er klinkerflis. Disse har gjennomfarget gods og en rustikk karakter. Hard slitestyrke og kommer både som glaserte og uglasserte. 

Filmen forklarer forskjellen mellom lettbrente og hardbrente keramniske fliser:

Migrated