Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Overflatebehandling

 
Det finnes mange typer overflatebehandlinger.

Maling er en flytende væske som skal påføres et underlag, og som danner en tynn film. I begrepet maling inkluderer malerbransjen både lakk, beis, voks, olje, lasur o.a. Når vi snakker om maling, mener vi bare fargetett maling. Vi kan se for oss denne tabellen:

Voks gir en svært vannavstøtende overflate og kan være mineralsk (for eksempel propan), animalsk (for eksempel bivoks), vegetabilsk (for eksempel karnaubavoks) eller en blanding av dem. Både voks og olje får fram dybden i fargen på materialet som skal behandles. Lakk er sjelden tilsatt pigmenter og kan i noen tilfeller føre til at treverket gulner. I andre tilfeller, som i eik, trekker lakken fram et grønnskjær. Graden av dette avhenger av selve lakken og kan unngås dersom vi tilsetter litt pigment. Lasur kan være både vann- og oljebasert og er tilsatt litt pigment. Maler du med lasur, ser du treverket eller en annen bunnfarge under. Den vannbaserte lasuren tørker svært raskt og kan være vanskelig å bruke dersom du vil male med gamle malerteknikker.

Epoksy er et flytende plastmateriale som størkner ved varmebehandling eller ved tilsetting av herder. Epoksy gir en hard overflate og kan fås både som maling eller som støp til gulv. Den har høy glansgrad gradering av overflater fra helt matt til skinnende blank, er slitesterk, elastisk, tåler godt kjemikalier og har lang levetid. Epoksybelegg har en speilblank finish. I klar form, uten tilsetning av pigmenter, kan den helles over betonggulv for å beholde betongens utseende, men med de lett vaskbare overflateegenskapene til epoksy. Velger du epoksy med pigmenter, kan du få vakre og ensfargete, støpte gulv med god holdbarhet.


Bli kjent med de vanligste fargepigmentene ved å lage pigmentprøver på vegg og navnsett dem, som her.

Til å lage materialkart oversikt over materialene i et rom montert på en plate kan det være lurt å ha liggende en boks hver av lakk, olje og voks. Da kan du alltid vise treverket du vil bruke, med riktig overflatebehandling. Har du ikke noe liggende, kan du bruke matolje eller neglelakk (tynn den først litt ut med neglelakkfjerner). Til beis kan du ha litt maling i oljen, og til lasur bruker du utvannet vannbasert maling.


Et eikebord med mange ulike overflatebehandlinger.

Migrated