Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Tekstiler

Tekstilene er bygd opp av fibrer. Fiberen er den minste enheten en tråd er laget av. Et hårstrå er en fiber, men hodehåret vårt er for glatt til å kunne spinnes til garn. Sauens ullfibrer har derimot små, usynlige mothaker som gjør det svært lett å spinne. Spinnekunsten er gammel, og det tidligste spinneredskapet ble kalt håndtein. Rokken ble først laget i 1530, og rundt 1760 kom de mekaniske spinnemaskinene. Filmen under viser en happening av en kvinne som spinner garn på toget i New York og lærer bort kunsten å spinne.

Det er ikke alltid vi er fornøyd med tekstilfibrene slik de framstår. Derfor jobbes det med å utvikle nye typer tekstiler eller eksisterende tekstiler blir forbedret med ny teknologi. Det kan være at fibrene blandes med andre fibrer for å få tilført andre egenskaper, at fibrene gjennomgår en molekylær forvandling ved nanoteknologi, eller at vi behandler tekstilene med hjelpekjemikalier for eksempel antistryke-, antikrympe-, antistat- og antikrøllbehandling, flammehemming, impregnering o.l. Noen av kjemikaliene svekker fibrene på andre måter og det trengs da en tilleggsbehandling for å få styrket dem igjen.

 


Filmen viser hvordan tekstiler kan testes for å sikre kvalitet.

 

Flere kjemikalier kan forårsake allergiske reaksjoner og enkelte kjemikalier er det forbudt å bruke i visse sammenhenger. For eksempel er det mange fargestoffer som ikke kan brukes i tekstiler som ligger nær huden slik sengetøy gjør. Det gjelder også flammehemmere som er kreftframkallende. I gardiner er det lettere å forsvare flammehemming. Det kan stå stearinlys i vinduskarmen og ved lufting er det fort gjort at gardinen kommer borti flammen. Et flammehemmet produkt er ikke ubrennbart bare vanskeligere å antenne. Det stilles større krav til flammehemming på restauranter, hotell, helseinstitusjoner og i større forsamlingslokaler enn vi gjør på kontor, i boliger, barnehager, klasserom og mindre forsamlingslokaler der det er bedre kontroll med aktivitetene. Bevisst valg av tekstiler kan gjøre behovet for hjelpekjemikalier mindre.

 


Trendforskeren Li Edelkoort forteller om tekstiler og om en mulig framtidig mangel på tekstile teknikere.

 

Migrated