Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Ulike metaller

Gullblad 

Gullblad (eng: goldleaf) er så tynt at du nesten kan se gjennom det. Kommer som rent gullblad eller i ulike, billigere legeringer (ofte med kobber). Forgylling (eng: guilding) ble først brukt i italiensk kunst, på bilderammer og lysestaker på 1400-tallet.

Filmene viser hvordan du legger gullblad på flater og ornamenter:

 

Hvitt gullblad 

Hvitt gullblad er en 50/50-legering mellom gull og sølv. 

Sølvblad 

Sølvblad består av rent sølv. Tåler dårlig slitasje. Rød maling under gullblad gir forgyllingen en varmere glød, sort reduserer  intensiteten og gult lysner innsunkne områder. Kan også brukes utendørs men må da beskyttes. Brukes på tre, gips eller steinflater. 

Sølv

Sølv (eng: silver) leder strøm, brukes bak glass for å lage speil.


Bildet viser et slitt speil og et blandebatteri i oksidert sølv.

Tinn

Tinn (eng: tin) er et mykt, sølvgrått, skinnende metall. Ikke giftig. Leder strøm. Brukes som et tynt sjikt (fortinning) på jern og stål for å forhindre at jern ruster eller inni kobberkjeler for å beskytte maten. Loddetinn er som regel en blanding av lodd og bly i 50/50 fordeling. Generelt sett kan du si at dess større prosentandel tinn dess lavere temperatur trengs til å smelte loddetinnet. Valse til tynn ”sølvfolie” ble det brukt som matinnpakning. Nå har aluminiumsfolie overtatt dette markedet.  Lager en svak, knitrende lyd når det bøyes. Har blitt brukt mye til dekorgjenstander i norske hjem.

Bronse

Bronse (eng: bronze)er en legering av kobber og tinn, mykere og mørkere enn kobber.

Sink 

Sink (eng: zinc) er et sølvaktig blankt hvitt metall med et blålig skinn som blir dypere over tid. Franske bardisker er kjent for å ha sink som barplate. Sprøtt metall som likevel er enkel å kutte og formbar ved lett oppvarming. Vannfast, korroderer ikke og er salt-resistent. Sink brukes ofte som et tynt belegg over stål, jern eller bly. Dette kalles galvanisert stål, jern eller bly. Brukes der det må tåle vann (kjøkken og bad) men må ikke utsettes for direkte for kniver etterso m det riper lett.  Eldes pent. Et tynt belegg av sink kan også brukes inni badekar av tre (eks japanske trekar) for å gjøre dem vanntette. Kan resirkuleres igjen og igjen uten å miste kvalitet. Platene kommer i 2-25mm tykkelser. 


Et eksempel på bruk av sink.

Jern

Jern (eng: iron) er lett å forme for hånd under varmebehandling. Smijern (eng: wrought iron) består av 95 % jern. Dette smis for hånd og brukes i dag mest til dekor som f.eks i smijernsporter og utemøbler. Veldig sterkt. Høyt prisnivå (4) Formpresset jern (eng: cast iron) er svakere i kvalitet og brukes på masseproduserte gjenstander og møbler. 


Smijernsbord

Aluminium 

Aluminium (eng: aluminum) er et sølvaktig matt hvitt metall. Overflaten oksideres for bedre motstandsdyktighet, poleres eller lakkeres. Tåler de fleste vaskemidler men kan få merker av veldig sterke rengjøringsmidler. Kan korrodere ved kontakt med kobber, jern og stål. Lette å holde rene med fuktig klut, men riper lett. Ikke synlige fingermerker. Sterkt, fleksibelt, varig og lett materiale, veier 1/3 av stål.. Brukes til møbler, belysning, kjøkkenplater (ikke benkeplaten). Ekstremt skarpe kanter som bør dekkes til. Fås presset, perforert eller vevd i 0,5-9 mm tykke plater. Miljøvennlig, funksjonelt og kostnadseffektivt. Det mest brukte metallet etter stål. 


Plate i aluminium.

Stål

Stål (eng: steel) er en legerning av jern og karbon. Tilsettes kobber dersom det for å beskytte mot korrosjon, nikkel tilsettes for å øke overflatens kvalitet og nitrogen for å bedre styrke og sveiseegenskapene. Kan perforeres, presses eller veves. 

Rustfritt stål

Rustfritt stål (eng: stainless steel) er stål tilsatt krom for å bli vanntett. Enkelte legeringer tåler også syre og klor. Varme- og brannresistent. Ikke magnetisk. Kjent for bruk i stort omfang på kjøkken, spesielt som benkeplater med integrerte vaskekummer (2 mm tykkelse). Veldig synlige fingermerker og vanndråper gjør at det krever litt arbeid å holde den pen, ellers enkel å holde ren. Formstabilt metall som ikke behøver overflatebeskyttelse. Fås både i børstet, polert, perforert eller vevd. Kommer også som fliser keramiske plater i ulike størrelser, farger og mønster. Brukes til å dekke bygningselementer som gulv og vegger. Resirkulerbart. 


Vask og blandebatteri i rustfritt stål.

Galvanisert stål

Galvanisert stål (eng: galvanized steel) er stål som har fått et tynt belegg av et annet metall opp eller rundt seg. Kalles også forsinket stål dersom belegget er av sink. Gjøres for å bedre motstand måt vær og vind, beskytter stålet fra å ruste. 


Forsinket stål har et karakteristiskviser til typiske kjennetegn ved noe mønster.

Syrefast stål

Syrefasr stål er rustfritt lavkarbon stål tilsatt molybden for å få enda høyere motstandskraft mot kjemiske påkjenninger. 

Bly

Bly (eng: lead) er et matt, mørkegrått metall som kommer i myke plater eller på rull. Vanntett og lett å bearbeide. Brukes bl.a til pipeløp. Veldig tungt metall hvilket gjør det dyrt å transportere. Brukes for å redusere lydbølger og som beskyttelse mot røntgen-, gamma- og radioaktive stråler. Kroppen reagerer på å bli utsatt for for mye bly. Kan ikke brukes der mat prepareres. Blyholdige malinger er derfor tatt ut av markedet. Blystøv eller blygasser må ikke innhalleres, bruk maske og hansker. Bly som utsettes for vær og vind oksidererer og etterlater seg et hvitt belegg som kan smitte over. Kan behandles for å unngå dette. Må resirkuleres som spesialavfall. Plater kommer i 2-25 mm tykkelser.


Bly tåler ikke høye temperaturer og kan derfor enkelt smeltes og omformes.

Kobber 

Kopper (eng: copper) er et rødt metall som godt tåler varme og har derfor blitt brukt bl.a. til gryter, men da med et tynt sjikt tinn inni for å forhindre forgiftning og irrdannelser. Leder strøm og varme og brukes derfor som rørledninger. Mykt metall. Korroderer: Får en vakker brun eller grønn patina når den eldes og blir utsatt for vær og vind over tid. Forsegl kobberen dersom du ikke ønsker patinaen. Fås også som maling. Kan resirkuleres igjen og igjen uten å miste kvalitet. 

Messing 

Messing (eng: brass) er et gult metall og en legering mellom kobber, sink, bly og tinn. Spretter tilbake i stedet for å bøye. Ikke-magnetisk, leder strøm og tåler godt varme. Brukes til dørhåndtak, lysestaker, perforerte plater brukes foran radiatorer og panelovner eller som skapdører. Hard, korroderer ikke men kan patineres over tid (den kan bli grønn). Kan forsegles for å forhindre patineringen. Mye brukt i romertiden. Resikulerbart. 


Her ser du hesten i kobber og bakgrunnen i messing.

For mer mer kunnskap om ulike metalltyper kan du ta en titt på studenten Marie Grue sin bedriftsblogg fra på ABB.

Migrated