Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Symboler

Innredningssymboler for planløsning

For å tegne planløsninger brukes det ofte symboler. Disse skal illustrere mer nøyaktig hva hvert element i tegningen er. Når du jobber i mindre målestokker er det også nyttig å bruke symboler for enkelte typer møbler.

Typiske symboler for kjøkken, bad og vaskerom:

    
Fra venstre: oppvaskmaskin, innebygget ovn, komfyrtopp og kjøl.
 

fryseskap   Skap med en skuff
Fra venstre: frys, skuffeseksjon med tre skuffer, skapseksjon og skap med en skuff.
 

  
Fra venstre: tørketrommel, vaskemaskin og varmtvannsbereder.

I interiørsammenheng er det ofte unødvendig å illustrere hvilket materiale veggene består av slik arkitekttegninger gjør. Løsningen blir ofte lettere å lese med vegger som er fargelagt i en jevn gråfarge istedet. Det vil også gi planløsningen en ramme og fokusere blikket til leseren av tegningen.

Fra venstre: nøytrale grå vegger og vegger av mur, med grått fyll.

El-symboler for himlingsplan

En himlingsplan viser takets utforming med nedforinger (nedsenket tak) og takdekor i tillegg til belysning. Lysbrytere og stikkontakter skal vanligvis ikke tegnes inn på en himlingsplan. Symboler for belysning og andre elektriske gjenstander kalles for el-symboler (elektriske symboler). 

Symboler for ulike typer belysning tegnes inn på himlingsplanene i den diameter, lengde og form de har. Alle høyder noteres ved de elementer som ikke er montert i takhøyde. En nedforing skal derfor angis med høyde fra gulv og opp til nedforingen. Det samme gjelder vegglamper, bordlamper, nedhengte pendler og eventuelle lysbrytere. Dersom du tegner inn stikkontakter kan også de angis med høyde fra gulv. Da blir det klart om de skal stå inne i gulvlist eller over. Alle stikkontakter som står lenger oppe på vegg skal angis med høyde fra gulv. Hvilke høyder de monteres, i eller henges på, noteres rett under symbolet med høyde fra gulv, for eksempel h= 1400mm.

Du vil møte mange lysarmatur en armatur defineres som et tilbehør til et teknisk apparat. I dette tilfellet tilbehør til en lyskilde. Armaturet er selve lampen. som ikke beskrives godt nok av symbolene under. Bruk det du ser her som inspirasjon til å utforme nye symboler. Alle el-symboler som brukes skal uansett alltid forklares på siden eller under selve himlingsplanen. Dersom du har mange ulike lysarmatur med sånn noenlunde lik diameter kan du også fargekode symbolene. Det kan gjøre himlingsplanen lettere å tyde. 
 
Elektrikere lager rene elektriske tegninger som i tillegg til belysning viser elektriske uttak (stikkontakter), lysbrytere, termostater med seriekoblinger og hvilke lyspunkt som knyttes til hvilke brytere og kontakter. En elektriker lager sin el-tegning på bakgrunn av din himlingsplan. Derfor er det svært viktig at dine symboler er godt forklart på himlingsplanen.
 

Typiske el-symboler til himlingsplaner:
 

                                       

Fra venstre: nedhengt taklampe, pendel, downlight og dowlightsrekke. Alle yttersirkler tegnes i armaturets største diameter. Dersom valgte downlights har en diameter på 12 cm tegnes de slik i riktig målestokk.
 

 

                                   

Fra venstre: vegglampe, vegglampe på arm, bordlampe og gulvlampe. Vegglamper på arm tegnes med riktig lengde på armen. Alle yttersirkler tegnes i armaturets største diameter.
 

 

    

Spotter på to ulike typer skinner, med transformator. Vridbare spotter vises med spotten pekende mot det de er tenkt å belyse. Står de på skinner uten trafo tilknyttet skinnen tegnes de uten trafo. Skinnen tegnes i den lengden den kommer i og i den vinkelen den er tenkt brukt. Antall spotter vises i korrekt mengde.
 

    

    

Øverst fra venstre: enkelt lysrørarmatur og dobbeltlysrørarmatur. Nederst fra venstre: innebygget lysrør og ledlist til høyre. Disse tegnes i riktige lengder.
 

 
Nordpilen vil du alltid sørge for å få med på alle himlingsplaner.

Migrated