Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Presentasjon av arbeid

Når du presenterer arbeid skal du først og fremst sørge for at layouten på det du presenterer får arbeidet ditt til å framstå tydelig og at det hjelper de som skal lese tegningene å forstå dem. Du kan presentere innbundet i bok, opphengt på vegg eller digitalt. I alle tilfeller skal du vurdere rekkefølgen i det som presenteres. Kunden vil gjerne få best mulig forståelse  på en gang. Da kan det være hensiktsmessig å presentere dem for fargelagte perspektiv eller modeller først. 

Å presentere på vegg

Det er flere måter å presentere arbeid på vegg. Kanskje velger du å presentere tegningene dine hengt opp på vegg helt enkelt, med ramme og tekstfelt på de hvite tegnepapirene eller på kalkerpapir med et nøytralt farget bakpapir. Alle tegninger henger enten stående eller liggende og henger tett sammen på veggen i lik høyde og med likt mellomrom mellom seg.

Uavhengig av bakgrunn vil du sørge for at tegningene er rene for smuss og udefinerbare flekker. Her bør du rense både glassplate og hvitt lokk på kopimaskinen med jevne mellomrom og være nøye med bly som dras over arket mens du tegner. Når du rentegner begynner du alltid øverst i venstre hjørne (høyrehendte) og jobber deg mot nederste venstre hjørne. Slik unngår du å dra med deg bly og tusj. Når du bruker tusj bruker du alltid linjal med tusjkant for å unngå at blekket renner inn under linjalen.

Presenterer du et større lokale med mange rom, og leverer fra deg full pakke med tegninger til hvert av rommene, kan du sørge for en viss oversikt i hele presentasjonen. Fargelagte perspektiv til hvert rom presenteres gjerne først i rekken. Deretter fargelagt plantegning før snitt, så farge- & materialkart oversikt over materialene i et rom montert på en plate og produktkart. Himlingsplanen kommer ofte til slutt. 

Arbeidet ditt kan også presenteres montert på ulike bakgrunner. Disse bakgrunnsmaterialene kan påvirke kundens opplevelse av arbeidet ditt. Det kan både forsterke eller svekke kundens inntrykk. Når du monterer løsningen din på vegghengte plansjer jobber du nøye med layout. Du velger papirkombinasjoner og størrelse, fonter, plassering av tegninger og materialer og har et tittelfelt på plansjen istedetfor på hver tegning. Du kan for eksempel montere på A2-, A1 eller store A0-plansjer. Du kan bruke hvit eller sort capa eller papp, avstivet ingress- eller annet farget papir. Du kan kombinere bakgrunnsmaterialer med hverandre for å lage smale fargede rammer eller tekstbokser. Plansjene kan inneholde en overskrift, ett stort eller flere små perspektiv, planløsning og snitt sammen med farge- og materialkart, produktkart, idébeskrivelse og inspirasjon. Kanskje har du to-tre plansjer hengende ved siden av hverandre. Her er det viktig at du lar alle plansjer ha samme layout.

Faren med monterte plansjer er at du kan risikere å bli mer opptatt av det rent grafiske på plansjen, enn av at layouten skal få selve interiørløsningen din til å se fantastisk ut. Vær edruelig og forsiktig med sterke kulører og kontraster. Under ligger det noen eleveksempler på monterte presentasjoner. Vurdér selv om de framhever løsningen eller overtar:

         

Å presentere innbundet i bok

For mange kunder er det upraktisk å ta med seg store plansjer eller å oppbevare A3 ark. Du kan da binde inn alle papirer og tegninger i et A4-format med sammenbrettede tegninger og fotografier av større modeller og materialkart.

Alt som presenteres på vegg innbindes da i A4-format og kunden kan enkelt plassere A4-mappen din i en standard bokhylle. Lag en forside som gjør prosjektet lett å kjenne igjen, lett å lese og fristende å bla i. Hold deg til en ryddig og gjennomgående layout. Innholdsliste er alltid fint å forholde seg til og anbefales. Idébeskrivelse kommer rett etter innholdslisten. Sammenbrettede kopier av tegninger i A3-format kan leveres med. Produktskjema skal ofte med og gjerne et fargeriktig foto av materialkartet. Romskjema legges inn til sist, dersom det er en del av innleveringen.

Her deler av et eleveksempel:

    

Å presentere digitalt

Noen ganger er det mest hensiktsmessig å presentere digitalt på vegg via en prosjektor. Microsoft PowerPoint eller Open Office Presentasjon er de vanligste verktøyene. Ett nyere alternativ kan være Prezi.com. Se filmen under for å få en innblikk i hvordan det fungerer:

Migrated