Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Fargeleggingsteknikk

Pantonetusjer, fargeblyanter, pastellkritt og nyttig ekstrautstyr ligger klart til bruk.

 

2-dagers kurs

Øvelsene er laget for at du skal lære mest mulig på kortest mulig tid. Dette er teknikkøvelser. Det er ikke meningen at du skal bli 100 % fornøyd med hver tegning, ei heller nødvendig at tegningene dine blir helt ferdige. Det som er viktig, er at du legger fra deg farger og papir med en gang tiden er ute. Og at du rydder plassen din og gjør klar farger og papir til neste øvelse. Du får ikke tid til ikke å få det til. Her blir så mye prøving og feiling at du ikke skal kunne unngå å lære.

 

 

 

Filmen under viser bruk av ulike fargemedier til fargelegging av et interiør. Se den som inspirasjon til øvelsene under.

 

 

Dag 1

 

Øvelse 1

Å lage store rene flatene (f.eks vegger) er noe du vil trene på. Tegn en kube på ca 7x7cm, med ulike fargemedier, uten å streke kuben opp først. Tid: en dobbeltime inkludert innføring og forberedelser.

 

 

Fargeøvelser:

  • Tegn kuben med tusjer på både tusj- og kalkerpapir. Tusj skal alltid utføres på tusj- eller kalkerpapir. På kalkerpapir kan du viske bort, eller tynne ut, tusjstreker med blue-tac. Legger du flere lag tusj på kalkerpapir blir det ikke lenger mørkere men lysere og du kan risikere "akvarell-effekten" når papiret blir for fuktig av tusjblekket. Det virker litt omvendt fra tusjpapiret, prøv deg fram. Vanlig tegne- eller kopipapir suger tusjen din tom før du blir ferdig med neste tegning. Trekk tusjen horisontalt eller vertikalt. På skråveggen og toppen vil du vende tusjspissen slik at den treffer riktig i begge ender. Når du lager store flater med tusj er det viktig at tusjstrekene er rette, at de kommer rett etter hverandre i sikk-sakk bevegelse, med overlapping og uten opphold. Da blir det minst spor etter strekene. Har du store flater vil du ikke rekke over med sikksakk før den forrige streken er tørr. For å lage materialnøytrale flater anbefales det da å begynne fra venstre mot høyre på hver strek (eller fra øverst til nederst). Det vil lage linjer men det er greit så lenge de er rette.
  • Tegn kuben med fargeblyanter på et grålig eller jordfarget ingresspapir og på sort papir. Husk: alltid spisse blyanter! For å holde blyantene spisse lengst mulig, roterer du dem mellom fingrene etter hvert som de brukes. For å lage materialnøytrale flater med blyant tegner du alltid med tette, spisse streker i 45° vinkel. Legg gjerne en vinkellinjal under hånden din for å hjelpe deg å holde riktig vinkel, gradvis skyv linjalen nedover med den andre hånden, mens du støtter tegnehånden på linjalen. For å unngå at du tegner utenfor det som skal være kuben kan du holde et papir ved grensen.
  • Tegn kuben med samme pastellfarger på ingress- og kalkerpapir. pulveriser krittet først ved hjelp av kniven din. Bruk en q-tip eller fingrene for å dra krittet utover. Bruk bluetac som viskelær og lag skarpe kanter).

 

   

 

 

 

Øvelse 2

 

Lærer: Forbered øvelsen ved å lage en tracet versjon av dette interiørbildet. Gi alle elevene en kopi av tracingen:

Velg det papiret du likte best til de ulike fargemediene. Forbered deg og kopier tracingen over til de tre papirene du vil jobbe på.

Fargelegg tracingen med ulike farger. Du skal forsøke å gjøre tegningen så identisk til bildet som mulig. Tid: 45 minutter pr. tegning:

a) en ren tusjtegning

b) som en ren fargeblyanttegning

c) som en ren pastelltegning

Noen tips:

  • Begynn alltid med å definere hvor lyset kommer fra. Tegn en vinkel på arket utenfor tegningen som minner deg om at det er herfra lyset strømmer.
  • Plasser skyggene. Legg et eller flere strøk farge avhengig av hvor mørk hver skygge skal være. Skygger kan bygges ved bruk av flere lag av den samme gjenstandens egenfarge, bruk av varm mellomgrå eller gjenstandens komplementære lysfarge. Den sistnevnte skaper svært levende bilder. Sørg for at du har mørke nok skygger.
  • Tusj: Begynn med de lyse fargene og jobb deg gjennom tegningen ved å legge flere strøk til tegningen gradvis blir mørkere.

  

Her ser du et eksempel på et annet bilde tegnet av ulike elever i pastellkritt til venstre, fargeblyanter i midten og tusjer til høyre.

 

 

Dag 2

 

Øvelse 3

 

Lærer: Forbered øvelsen ved å printe ut disse bildene i farge. Gi alle elevene hver sin kopi av bildene:

 

  
  

 

 

Å gjengi materialer. Bruk bildene til å øve deg på å gjengi materialer korrekt, med ulike fargemedier og de papirene du liker best å jobbe med. Du skal ikke fargelegge hele rommene, kun velge ut et utsnitt eller de mest karakteristiske materialene fra hvert bilde og øve deg på å gjengi dem så godt som mulig. Tid:1 time.

Noen tips:

  • For å få til grove teksturer med tusj kan du f.eks prøve deg fram ved å legge tegningen oppå ulike strietapeter, grove tekstiler eller en treplate og tusje over
  • Bruk loddrette streker for å skape blanke overflater. Studer hvordan lyset fanges av produktene
  • Bruk blenderen aktivt. Du kan væte papiret med blender rett før du legger på fargen. Du kan sette en tusjspiss mot blenderens spiss for å få en lysere nyanse.
  • Velg pastellkritt for å få silkematte overflater, fargeblyant for grovere materialer og tusj for å gjengi glans og blanke materialer

      

 

Øvelse 4

 

 

Lærer: Forbered øvelsen ved å lage en tracet versjon av disse interiørbildene. La elevene velge hvilket interiør de vil jobbe med og gi dem en kopi av tracingen:

 

  

 

Fargelegge et helt interiør, under gradvis større tidspress. Denne øvelsen vil synliggjøre for deg de erfaringer du har gjort og lærer deg å prioritere hva som skal fargelegges, og velge de fargemedier som enklest framhever det beste i interiøret. Velg deg de fargemediene du ønsker å blande og velg deg papir. Forbered arbeidet ved å kopiere tracingen over på ditt papir, spiss blyanter, finn fram de fargene du trenger og rydd bort alt annet. Få fram lys, skygge, riktige kulører, nyanser og materialer.

  1. Fargelegg bildet på 60 minutter. Heng det opp og studer hverandres løsninger. Fortell hverandre om utfordringer og oppdagelser
  2. Fargelegg det samme bildet på 30 minutter. Heng det opp og studer hverandres løsninger. Fortell hverandre om utfordringer og oppdagelser
  3. Fargelegg det samme bildet på 15 minutter. Heng det opp og studer hverandres løsninger. Fortell hverandre om utfordringer og oppdagelser.

  

 

Her er eleveksempler av et annet interiør tegnet på 60 minutter til venstre, 25 minutter i midten og på 13 minutter til høyre.

 
 

 

Migrated