Sidestil

Current Style: Standard

Tekststørrelse

Current Size: 100%

Sammenlikning av lyskilder s. 188-189

 

Lysboks

Gruppearbeid: Lag en liten lysboks av gipsplater (brannsikkert materiale) med tre sider, gulv og tak. Bruk målene: bredde ca 150cm, dybde ca 60 cm og høyde ca 40 cm. 

I taket skal dere lage hull til og montere ulike lysarmatur. Sparkle skruehull og sjøter/ hjørner i boksen og mal den hvit innevendig og utvendig. Bruk silkematt maling (glansgrad 5-10). Montér lyskildene. La ledninger med støpsel stikke ut fra taket. Dere har lov å gjøre dette selv så lenge alle ledninger er synlige. Hver nøye på oppkobling av kabel - lærer må sjekke alle ledningsskjøter før de lukkes.

Bestill:

 • tre små lysrørarmatur til T5-rør:  kjøp lysrør i tre ulike fargetemperaturer, der en av dem er i dagslys og ulik ra-indeks (dere må sannsynligvis bestille lysrør med den beste ra-indeksen fra belysningsbutikker. De fås i merket Osram pr. 2015 i Ra 90). 
 • to LED-strips i ulik fargetemperatur (Kelvin)
 • ni E 14 sokkel til
  • tre ledpærer med ulik Ra-indeks
  • halogenpærer med lumenstyrke
  • sparepærer med ulik fargetemperatur (K)
 • 16 meter lampekabel og 14 støpsler. 

Koble til en og en lyskilde og utforsk lysforskjellene.

 • Legg en prøve av hele fargespekteret i gulvet på boksen og se hvordan fargene oppfører seg ulikt til ulikt lys. 
 • Sett et speil inntil bakveggen og opplev hvordan ansiktet ditt endrer farge og glød til de uilke lyskildene
 • Bruk lysboksen hver gang du lager en fargepalett/ farge- og materialcollage til et interiør. Test fargene i det lyset de vil møte i virkeligheten. 

Ta bilder av de erfaringene dere gjør dere, forklar dem. Presenter dette i bloggen deres.

 

Kundeinformasjon

Den lille belysningsbutikken du arbeider i ønsker å gi kundene sine enkel tilgang på informasjon om kvaliteten på ulike typer lyskilder. Sjefen din ber deg lage en liggende A3-plakat som tydelig illustrerer hver sin lyskilde: en plakat til glødepæren (selv om denne er utfaset nå er det fortsatt mange som sammemlikner alt med den), en plakat til halogen, en til fluoriserende (som også viser forskjell på sparepærer og lysrør samt ulike rørtykkelse) og en til LED (inkl. LED-strips). Alle plakatene skal henge ved siden av hverandre og skal kunne forstås raskt og enkelt uten at kundene må be om forklaring på informasjonen der. Inkluder informasjon om Ra-indeks og spektralfordeling, pris, effektivitet, om de kan dimmes, Kelvingrader og livslengde.

 

Migrated